In de schema workspace kan ook worden gezocht. Klik hiervoor op het zoek icoon. Zoeken is mogelijk door vrije invoer van een zoekterm eventueel in combinatie met filters.
De navigator is opgedeeld in meerdere gebieden namelijk de zoekbalk, het filter gedeelte (uitklapbaar via het filter-icon in de zoekbalk), en het resultatenoverzicht. Door te typen in de zoekbalk wordt in het resultatenoverzicht een live update gegeven van de gevonden records.
De volgende stappen moeten worden gedaan voor het invoeren van één of meerdere zoektermen.
Navigeer naar de schema workspace.
Navigeer naar de zoek- en filterfunctionaliteit door middel van het klikken op het vergrootglas.
Typ in de zoekbalk de gewenste zoekterm.
Unicat zal het resultaat van de zoekterm weergeven.
Unicat zoeken werkt zoals Google en de meeste zoekmachines werken.
Bij één zoekterm worden alle records getoond waar die zoekterm in voorkomt.
Als er meerdere zoektermen worden ingevoerd, worden records getoond waarin één van zoektermen voorkomt (OR search).
Als zoektermen tussen “ ” worden geplaatst wordt de exacte zoekterm gezocht.
De resultaten worden gesorteerd op basis van relevantie.
Naast het gebruik van de zoekfunctionaliteit kan er ook gefilterd worden. Een filter kan de zoekresultaten verkleinen waardoor er specifieker kan worden gezocht. Om de filters te activeren kan er met de linkermuisknop op het filter icoontje worden geklikt in de zoekbalk. Hierdoor zal het filtergedeelte zichtbaar worden. Voor het verbergen dient opnieuw op het filter icoontje te worden geklikt.
Let op: als er filters zijn, zullen de filters nog steeds actief zijn als het filter gedeelte wordt verborgen. Om de filters te verdwijnen dienen de filters gereset te worden. De filters van het schema zijn anders dan de filters in de databoom. Hieronder een schematisch voorbeeld hiervan.
De optie add logic voegt een extra blok toe waarbij er een keuze kan worden gemaakt uit de terminologieën vanuit het dropdown lijstje hoe het volgende filterblok moet worden toegevoegd. Er zijn drie keuzes:
And - het codeblok wordt toegevoegd en zal het filter verfijnen door een extra toevoeging te doen aan het bestaande filter. Een query kan “fieldtype is x en voldoet ook nog aan ‘localized is true’” zijn.
Or - het codeblok wordt toegevoegd en zal het filter verder uitbreiden door een tweede instantie te maken, waardoor er meer items kunnen worden gepakt. Een query kan “fieldtype kan x of y” zijn.
Not - het codeblok wordt toegevoegd en maakt een uitzondering in de query. Er wordt dus een uitzondering gemaakt in de bestaande query. Een query kan “type is x, maar mag niet voldoen aan een unit met een bepaalde term” zijn.
Je kunt logica nesten, en op hoog en laag niveau toepassen. Dit maakt het heel krachtig, maar complexe logica kan onverwachte resultaten opleveren, en mogelijk de zoekopdracht langzaam maken.