Aan een project kunnen meerdere talen worden gehangen. Het bijhouden van de data in meerdere, of slechts één enkele taal, is voor Unicat geen probleem.
Elk project heeft minimaal 1 taal nodig om functioneel te kunnen zijn. Deze wordt in het systeem ook gemarkeerd als “default”, welke betekent dat dit de basistaal is waarmee in het project gewerkt wordt.
Het toevoegen van een taal kan door middel van de volgende stappen worden gedaan
In het taalvenster kan worden geklikt op de term “Add language”.
Er opent zich een pop-up waarin een selectie van talen staat. Hierin kan worden gezocht naar de taal. Dit kan worden gedaan door de in het zoekbalkje bovenin de naam of code te typen van de taal of door het gebruik van het scrollvenster aan de rechterkant, zodat door de lijst kan worden genavigeerd.
Door op een taal te klikken, wordt onderin het scherm een knop actief welke aangeeft of u zeker weet of de taal mag worden toegevoegd aan het project. Klik op deze knop en de taal wordt dan toegevoegd aan het project. Deze stap kan worden overgeslagen indien er dubbel wordt geklikt op de gewenste taal.
Unicat kopieert nu tevens de inhoud van de basistaal door naar de nieuwe taal en toont de nieuwe taallaag in het talen overzicht.
Let op: Het toevoegen van een taal betekent niet dat de applicatie ook de data zal vertalen. Unicat heeft geen vertaalfunctionaliteit . Unicat kent alleen aan de taallaag een specifieke taalcode toe, welke later tijdens het exporteren van een channel wordt gebruikt. Meer informatie over de channels zal later in dit hoofdstuk worden beschreven.
Let op: Het toevoegen van een taal brengt extra kosten met zich mee. Het aantal talen wordt namelijk in de licentie weggeschreven. Indien een taallaag wordt toegevoegd, wordt dit toegevoegd aan de maandelijkse licentiekosten.
Het kan zijn dat het project een andere basistaal krijgt. In de standaardtaal , wordt alle data bijgehouden en wordt hieruit de data meegenomen, mits een veld als taalonafhankelijk is aangeven, naar de overige taallagen. Dit wordt dus aangegeven met de term “default” in het talen scherm.
Het wijzigen van een basistaal kan worden gedaan door middel van de volgende stappen.
Ga naar het talenscherm en klik met de rechter muisknop op de gewenste basistaal .
Klik op “Set as default ” in het context menu.
Het “default” item zal nu verspringen naar de gewenste basistaal.
Een andere manier om het wijzigen van de basistaal te wijzigen, is door de gewenste basistaal te slepen in het overzicht scherm naar de bovenste taal positie. Hierdoor ziet Unicat dat de bovenste taal de leidende taal in het project zal moeten zijn.
Het kan zijn dat een project niet meer in een bepaalde taal beheerd hoeft te worden. Dan kan een taal verwijderd worden uit de set. Het verwijderen van een taal kan worden gedaan door middel van de volgende stappen.
Ga naar het talen overzicht en navigeer naar de taal die verwijderd moet worden. Indien dit de basistaal is, zal eerst een andere basistaal moeten worden gekozen. Voor het wijzigen van een basistaal kan in de eerdere stappen van dit subhoofdstuk worden gekeken.
Indien deze taal geen basistaal is, kan er nu met rechtermuisknop op de taal worden geklikt.
Klik op “remove language” in het context menu.
Unicat verwijderd nu de taallaag uit het project.
Let op: Bij het klikken op “remove language” wordt een taallaag zonder verdere waarschuwing verwijderd en daarbij ook alle ingevoerde gegevens in die taal! Deze kan niet meer terug worden gehaald. Maak van te voren een back-up van de database indien deze actie moet worden uitgevoerd.