Een ordering, oftewel een volgorde, verwijst naar een gestructureerde volgorde van records binnen een bepaalde context, zoals een channel of een assortimentsstructuur. Het bepaalt in welke volgorde artikelen, productgroepen of andere strctuur objecten worden getoond en verwerkt, bijvoorbeeld voor exports.
Deze volgorde is zowel visueel als functioneel: het biedt dus grip op hoe records onderling geprioriteerd, verwerkt of aangeboden worden.
Als voorbeeld: een papieren catalogus kan een andere volgorde hebben dan een webshop. Dit kan dan aan worden gestuurd in de orderings. Records kunnen in een ordering voor de papieren catalogus anders worden gesleept in de boomstructuur.
Voordelen van verschillende orderings zijn als volgt:
Beheersbare structuur
Door een vaste volgorde aan records toe te kennen, ontstaat er duidelijkheid in hoe data wordt georganiseerd en verwerkt.
Controle over exportvolgorde
Bij het exporteren van gegevens wordt de volgorde van records exact gevolgd, wat belangrijk is bij systemen die afhankelijk zijn van een bepaalde data-structuur of hiërarchie.
Flexibiliteit per channel
Elke channel kan een eigen ordering hebben, afgestemd op de behoefte van dat kanaal of medium (bijvoorbeeld een andere logica voor B2B dan voor B2C).
Efficiëntie bij koppelingen en publicaties
Door consistent gebruik van orderings worden datafeeds en publicaties voorspelbaar, wat fouten voorkomt en integraties stabieler maakt.
Het aanmaken van een orderingkan worden gedaan door middel van de volgende stappen.
Klik op de “add an ordering” knop in het channel overzicht
In het invoerveld kan nu een naam worden toegevoegd aan de ordering. Een ordering naam moet minimaal 1 karakter hebben.
Indien er 1 karakter staat, wordt de knop “Create ordering” actief. Op deze kan nu geklikt worden.
De ordering wordt toegevoegd in het ordering overzicht.
Het kan zijn dat een orderinggewijzigd moet worden of dat de positie van een ordering verandert binnen de applicatie.
Het wijzigen van een orderingnaam kan door middel van het gebruik van de rechtermuis knop op de bestaande ordering. Selecteer de optie “Rename” en typ in het invoerveld de nieuwe channel naam . Klik vervolgens op “Rename ordering” onder het invoerveld.
Het wijzigen van de positie van ordering gebeurt door middel van een sleep actie op de channel die verplaatst moet worden. Selecteer de ordering, druk met de linkermuisknop op de ordering en laat niet los. Sleep nu de ordering naar de juiste positie in de lijst.
Het kan zijn dat een ordering niet meer wordt gebruikt in het project. Dan kan een ordering verwijderd worden uit het project. Het verwijderen van een ordering kan worden gedaan door middel van de volgende stappen.
Ga naar het ordering overzicht en navigeer naar de ordering die verwijderd moet worden.
Klik met de rechtermuisknop op de ordering.
Klik op “Delete ordering” in het context menu.
Unicat verwijdert nu de ordering uit het project.
Let op: Bij het klikken op “Ordering channel” wordt de geselecteerde ordering zonder verdere waarschuwing verwijderd en daarbij de selectie van deze ordering. Deze kan niet meer terug worden gehaald. Maak van te voren een back-up van de database indien deze actie moet worden uitgevoerd.