Een webeditor pagina begint altijd als eerste met een template. Zodra er een template is gekozen, kunnen er secties worden gemaakt. Hierin kunnen de elementen, oftewel componenten, worden geplaatst.
Er zijn verschillende templates aanwezig voor verschillende doeleinden. Zodra een nieuwe pagina is aangemaakt, wordt er standaard al een template toegepast, genaamd content. klik om deze te wijzigen op het kader en klik rechts de dropdown aan onder het woord template. Door een template uit de lijst te selecteren wordt deze toegepast.
Voor een gewone, informatieve webeditor pagina wordt in de meeste gevallen de content template gebruikt.
Content | Een algemeen template waarmee alles mogelijk is |
Hero | Een algemeen template met bovenaan een grote afbeelding |
Newsfilter | De template voor het nieuwsoverzicht inclusief filters |
Newsitem | De template voor een nieuwsbericht |
Sidebar | Een template met een vaste ruimte aan de zijkant |
Sidebar-hero | Een template met een vaste ruimte aan de zijkant en een grote afbeelding |
Story | Een template voor een pagina met alleen tekst, met meer witruimte aan de zijkant voor een betere leesbaarheid. |
Het template kan ook op een later moment nog worden aangepast en worden verwisseld met een ander template. De content van de pagina blijft bij het wisselen gewoon bewaard.
Webeditor pagina’s worden opgebouwd middels een soort blokkensysteem. De blokken, oftewel componenten, kunnen altijd op elke plek worden toegevoegd en voorzien van de gewenste info, teksten, afbeeldingen of links.
Een pagina begint met secties (nummer 1), krijgt daarna een indeling met behulp van kolommen (nummer 2), en in deze kolommen kunnen de componenten (nummer 3) worden geplaatst. Moet een element over de gehele breedte lopen, dan zijn de kolommen niet nodig.
Lees hieronder verder voor een uitgebreide uitleg van deze 3 onderdelen.
Elke pagina kan worden verdeeld in secties, eventueel met verschillende kleuren. In deze secties kunnen verschillende componenten worden geplaatst en gegroepeerd.
De blokelementen moeten in een sectie worden geplaatst, omdat ze anders buiten de flow van de pagina vallen. Ze lijnen dan niet uit met de rest van de pagina, maar beginnen direct aan de rand van de site zonder ruimte er omheen.
Met de webeditor kunnen meerdere kolommen naast elkaar worden geplaatst. Via deze kolommen kan een layout worden gemaakt waarin elementen zoals teksten, koppen, afbeeldingen kunnen worden geplaatst.
Vanwege het responsive design zullen de kolommen op kleine schermen niet goed worden weegegeven. Via de editor kan worden bepaald hoeveel kolommen op elke schermafmeting naast elkaar mogen komen, en wanneer deze worden gesplitst over meerdere regels.
Omdat de gehele website responsive is, zullen kolommen bij kleine schermen (zoals smartphones) worden afgebroken en onder elkaar worden getoond. Gebeurt dit niet, dan worden bijvoorbeeld de afbeeldingen te klein en de tekst onhandig leesbaar. Stentor berekend in 90% van de gevallen zelf de juiste weergave, maar zodra er nieuwe kolommen via de editor worden gemaakt, moet worden aangegeven hoe deze zich moeten gedragen.
Stentor werkt met 4 verschillende schermbreedtes voor verschillende schermen en devices, aangegeven met s, m, l of xl. Dit staat natuurlijk voor small, medium, large en extra large. s en m worden voornamelijk gebruikt voor smartphones en tablets, en l en xl voornamelijk voor desktops.
Voor elke schermbreedte kan er 1 keuze worden gemaakt. s-1 staat bijvoorbeeld voor 1 kolom naast elkaar op het kleinste formaat. l-5 staat bijvoorbeeld voor 5 kolommen naast elkaar op de large weergave.
In het gele label rond het blokje wordt getoond waar de responsive waardes op zijn ingesteld.
Het toevoegen van een component gaat als volgt:
Kijk voor een uitgebreide lijst met alle componenten en hun functie op de componenten pagina.
Afbeeldingen toevoegen kan op twee verschillende manieren: via het component image of het component image box.
Met image wordt de afbeelding over de hele breedte van het vak geplaatst, waarbij de hoogte wordt behouden. Met een imagebox wordt de afbeelding passend in een box geplaatst waarbij de hoogte apart kan worden bepaald.
Meer over deze componenten is te vinden in de Stentor Webeditor documentatie pagina's.
Op de pagina’s is het mogelijk om een link naar een interne of externe pagina op te nemen. Dit kan aan een stuk tekst worden gekoppeld, maar ook aan een afbeelding.