Om het ETIM te kunnen aanleveren bij een datapool of bij een klant, wordt er gebruik gemaakt van uniformele formaten.
Al deze formaten zijn itteraties van elkaar, waarbij verschillende oplopende functionaliteiten en opties zijn toegevoegd. PAB2 was een bijvoorbeeld een formaat dat werd onderhouden in excel, maar sinds INSBOU3 gaat dit in een XML formaat. Een ander voorbeeld is dat sinds INSBOU4 meertaligheid wordt ondersteund en sinds DICO wordt er op handelsniveau ook bijlages en certificaten ondersteund.
In deze topic guide gaan we het hebben over DICO, welke vroeger SALES05 werd genoemd.
De laatste itteratie van het aanleverformaat voor onder andere aan het 2BA is de DICO. Binnen de DICO zijn flink wat aanpassingen gemaakt om ook de maritieme sector te ondersteunen sinds INSBOU4.
De DICO is een berichtenstandaard op basis van een XML. Elke XML lezer kan dit type ook aan. De DICO wordt opgesplitst in 2 soorten
Het productbericht is de XML waarin de informatie wordt opgenomen met betrekking tot het product. Hierin zit dus ook de ETIM informatie verwerkt. Daarnaast wordt ook informatie die de fabrikant toekent aan dit product meegenomen, zoals GTIN nummer (EAN nummer met een voorlopende 0), productnummer van de fabrikant, het merk en andere productgerelateerde zaken zoals bijlages vanuit de productent, bijvoorbeeld handleidingen of energielabels.
Het artikelbericht daarintegen bevat handelsgegevens. Hierin kan de producent of groothandel hun prijzen koppelen aan het product. Het betreft hier dus een 1 op meer relatie. Een product kan meerdere handelsgegevens hebben. Niet alleen vanuit de handelaar, maar een installateur kan bijvoorbeeld meerdere groothandels aan zijn inkoopsysteem koppelen om te zien welke groothandel goedkoper is.